24 november, 2006

Cafra Design






Carina Fransson är en av mina bästa vänner, och dessutom en fantastiskt duktig och kreativ silversmed, som har haft utställningar både här och där. Se bilderna ovan!
En ring liknande den med små silverkulor har jag, den är otroligt skön att ha på fingret, trots att den är ganska tung. Silversmedjan är en liten stuga längst bort i trädgården hemma hos Carina, ute på landet i Hällingsjö. Med porlande vatten utanför knuten är den lilla smedjan som klippt ur en sagobok.
Man blir inspirerad och glad av att träffa Carina, och få ta del av nya spännande projekt och idéer!
Hon gör också de vackraste små gratulationskort, med hjälp av stämplar, embossing och allt vad det heter... Gå in på hemsidan, där finns några exempel från den breda produktionen. Vi kommer att ha både smycken och kort till försäljning i butiken. När vi nu äntligen öppnar...

22 november, 2006

Familjens fasta punkt

Efter åratal av letande efter det perfekta köksbordet, hittade jag detta, på en tavla av Zorn. Jo, det är säkert! Det är såklart nytillverkat men av gammalt virke, närmare bestämt ett golv från en lada, byggd 1777. Hästskosömmarna har lämnat efter sig fyrkantiga märken i bordsytan. I dessa smetar barnen nu ut yoghurt. Plankorna är dessutom lätt välvda, vilket gör att tunnare vinglas lever farligt om man placerar dem på fel ställe. Helt plötsligt kan också en och annan tallrik komma glidande ned i ens knä.
Men vad gör väl dessa små nackdelar? Bordet är centrumpunkten i vårt liv! Sitter här just nu, i skrivande stund. Vi har ett bibliotek (precis som andra människor har ett s.k. vardagsrum...) där vi aldrig vistas. Barnen är förstås där ibland, de bygger kojor och skräpar ned. Precis som förr i tiden är det köket som drar, där ljuset, maten och spisvärmen finns.

Så här ser underverket ut, när vi fick det levererat två dagar innan jul för ett par år sedan:

Och här har vi dottern som klippt ur en Carl Larsson-målning... Hon äter risgrynsgröt, sent på julaftons kväll. Finns det något härligare än julen, när man har småttingar att uppleva den tillsammans med?

Prinsessan på ärten



Maileg´s allra sötaste lilla leksak. Ikväll läste jag sagan om Prinsessan på ärten för småbrudarna vid nattningen. Minsta ungen skall få denna i julklapp, men det vet hon inte ännu. Som omtänksam moder börjar jag tidigt indoktrineringen: "Läs storyn! Köp prylarna!" Undrar just vem som vill ha den här egentligen, kan det vara jag? Prinsessan är VIRKAD, och under alla madrasserna ligger en virkad grön ärta! Ungarna var inte direkt exalterade över H.C. Andersens gamla klassiker. "Kan vi inte läsa Alfons istället?"

21 november, 2006

Våra kaffemuggar...



Jag måste bara få dela med mig av samlarglädjen! I dessa har vi sörplat kaffe sedan början av 90-talet. Ingen har någonsin gått sönder, och det kommer nya motiv hela tiden. Precis nu var jag inne en sväng på Tradera.com, och shoppade upp mig på ytterligare två motiv. Impulsköp! Men SÅ roligt för mig som är klart samlarbenägen och dessutom bara ÄLSKAR mumintroll...

Mina leverantörer - NYBLOM & KOLLÉN



Nyblom & Kollén tillverkar textilierna som känns "typiskt svenska", i en uppsjö av modeller med samstämda färger. En klar favorit!
"Från och med sommaren 2002 finns man på anrika Stora Holms Säteri i Tuve. En miljö som har sin egen historia ända från 1600-talet" (citerat från hemsidan). På Stora Holm finns även gårdsbageri, Stenstallet (festlokal), stall med 13 islandshästar, en inredningsbutik med möjligheter att fika, lagerbutik och loppis samt julmarknad varje jul. Väl värt ett besök bara för den vackra miljöns skull, titta in på hemsidan för karta och öppettider!

Mina leverantörer - ÉN GRY OG SIF































"Én" betyder "unik" på danska.


Gry och Sif är två systrar som skapat något alldeles unikt i inredningsväg.


Deras högkvalitativa, tovade små godbitar har en skandinavisk känsla, varmt och inbjudande som en vinterkväll vid brasan.


Oj, så poetiskt det blev! Men jag kan absolut tänka mig en "Gry og Sif"-gran till jul, med tovade pepparkaksgubbar och koner med hasselnötter i.


Och under alltihop den vintervita julgransmattan med bruna hjärtan på...


Men barnen skulle nog protestera. De vill ha ALLT i granen!


Toarullar med påklistrat garnskägg, rödmålade flirtkulor (skall föreställa äpplen), snöflingor av piprensare...

Mina leverantörer - HUSET MÖLLER



Huset Möller har många "nostalgitrippar" i sortimentet: först och främst franska "Comptoir de Famille", som att kliva in i ett franskt badrum eller kök någon gång runt sekelskiftet. Den där speciella känslan man bara kan få av gröntonat returglas, pappetiketter och smårutiga textilier med broderat monogram. Lantlig romantik på sin höjdpunkt!

Mina leverantörer - MÅNSSONS


YANKEE CANDLE är något av det ljuvligaste som finns i doftljus. Har man en gång stoppat ned näsan i en sådan här burk är man såld. De finns i alla upptänkliga dofter för alla årstider. Bara bilderna på etiketterna gör att man vill ha fler och fler! Hörde rykten om de kommer från tidningen "Country Homes", rätta mig om jag har fel.
Månssons levererar även fantastiska doftpåsar med nostalgimotiv (de ser ut som gamla fröpåsar eller fotografier), som just nu finns i en låda i vår hall i väntan på att butiken skall komma igång...




Mina leverantörer - DAFI

Danska DaFi förser oss med handgjorda tvålar av olika sorter, med en väldoftande, naturlig känsla. Denna vackra tvål bär det ljuvliga namnet "Iskoldt forår" (iskall vår). Precis så doftar den också! Da-fi har även rökelse med fantasieggande namn som "After Eight" och "English Toffee". Den lätt dekadenta känslan av indiskt tempel som rökelse brukar föra med sig, förvandlas istället till engelsk kolonialromantik. Eller vad sägs om lavendelrökelse för trädgården...?

Mina leverantörer - RUE DÉCO




Rue Décos inredningsdetaljer har onekligen en speciell atmosfär, det är svårt att ta på men deras sortiment liknar inget annat. Som att komma in i en fransk "brocante", loppmarknad, med gamla graverade glas och gulnade manuskript. Kanske lite fransk kolonialkänsla. Beroendeframkallande.





Mina leverantörer - DET GAMLE APOTEK




En härlig blandning av "vackra vardagsvaror"! Det Gamle
Apotek har förstått det här med gammaldags inredning.
Julkulorna till höger tillhör serien "Peters Christmas", med
motiv från gamla handkolorerade fotografier. Där finns många
godbitar: bokmärken, askar, presentpapper... Ett behagligt
dilemma för oss stackars inköpare - hur väljer man...?

Julmarknaden på Tjolöholms slott


En liten försmak av julen! På bilden ser vi julbordet uppdukat i slottets entréhall, dock inte under marknaden. Men det är ett underbart kort, tycker jag. Hit åker vi varje år, sista helgen i November, för att dregla över riktigt bra hantverk, dricka glögg och förflytta oss till svunna tider. Tjolöholm är självklart värt ett besök även under sommarsäsongen. Se hemsidan för öppettider!

Mina leverantörer - MAILEG






Är en absolut favorit vad gäller leksaker i charmig, gammaldags stil. De långsträckta kaninerna har tillbehör som väcker habegär: garderob, säng, kläder...

Här finns också de välkända tomtarna, som börjar bli tradition till jul, i alla fall hemma hos oss. Det är knappt att man vill ta bort dem när våren är i antågande!

Mina leverantörer - IB LAURSEN

IB LAURSEN


Vår danska huvudleverantör av "mys-pys" för hemmet. Här finns mycket i den ljusa, "avskavda" stilen som danskarna är så bra på.

Jag är speciellt förtjust i utbudet av emaljerade produkter, allt ifrån skyltar och förvaringsburkar till husgeråd och badrumsartiklar. Mycket "Kockums-känsla!"

Här finns även alla sorters krokar och hängare, trälådor för förvaring och mycket, mycket mer.

20 november, 2006

Så här bor vi:




Efter sex år av idogt renoveran-

de (som är långt ifrån färdigt!) så ser resultatet ut som på bilden. Huset byggdes 1953 som verkstads- lokal. Det har genom åren inhyst både verkstäder av skilda slag (senast bilverkstad) och diverse hyresgäster. Efter en brand 1993 byggdes huset upp igen, 1999 köpte vi det. Det fanns då en hel del arbeten att färdigställa.


Fasaden bestod av gul plåt med algbevuxen yta. Tomten var... tja, TOMT, varken mer eller mindre! Ingen trädgård att tala om, direkt. I sutterrängvåningen (verkstadsdelen) rann floder med vatten, så vi fick göra en omfattande dränering av det 9 x 16 meter stora huset (mer om detta en annan gång!) I den 140 m2 stora sutterrängdelen håller vi nu på att inreda vår butik, Floras Kulle.

Så här VILL vi bo!

Så här kunde det ha sett ut, om jag hade fått bestämma. Nu bor vi tyvärr inte i Norrland.
Tanken har dock funnits, att köpa en norrbott ensgård och flytta ned i delar till en tomt i Göteborgstrakten.

Huset på bilden är en hembygdsgård i Gammelstads kyrkby utanför Luleå, där jag kommer ifrån. Den heter Hägnan, tyvärr hittade jag ingen hemsida men läs mer HÄR. Hit åkte vi på skolresa när jag var liten, för att lära oss hur man levde förr i tiden. Troligtvis skapade detta mitt stora intresse för inredning, och då förstås i gammal stil. Här ville jag bo!

Så fort tillfälle ges beger vi oss nu dit med hela familjen, för att om möjligt indoktrinera våra egna ungar. Jag tar förstås massvis med inredningsfotografier att inspireras av hemma. Skall vid tillfälle lägga ut även dessa till beskådande...