15 september, 2009

Mitt nya jobb

IMG_4358

Jag har ett nytt jobb, utöver de övriga tre sysselsättningarna. Nämligen SKOLBARNSFÖRÄLDER. Att vara skolbarnsförälder idag förutsätter att ens eget liv och fritid måste och bör förpassas till en tillvaro i bakgrunden. Ingenting lämnas härmed åt slumpen. Det är stenhård planering och organisation som krävs.

“Friluftsdag? IDAG???”

Utbrister jag förvånat. Dotterns klassföreståndare lugnar mig med att “det är inte så farligt, det är i alla fall inte matsäck idag”.

Nehej, det var ju bra. Katastrofen kunde varit ett faktum. Igen.IMG_4347

Jag skyller förstås genast ifrån mig: tittar strängt på dottern och frågar:

“Visste du om det här? Har du en lapp i skolväskan som jag inte fått???”

Dottern rycker ointresserat på axlarna. Jo, jag vet. Det är lönlöst. “Inte hennes problem”, eller hur?

Det spelar ingen roll vilka omständigheter som ligger bakom, det är en förälders SKYLDIGHET att titta i barnens skolväskor varje kväll, packa utflyktsmat, se till att lillungen har med sig sin dagliga frukt, se till att gympapåsen befrias från den fuktiga handduken, som annars blir till “den mögliga handduken” om det inte sköts ordentligt.

Eller?IMG_4348

Föräldramöten, skolfotograferingar, hälsokontroller, vaccineringar, städdagar, kalasinbjudningar och insamling av mjölkkartonger.

Extrakläder i lådan, utflykt varje torsdag, och så ridning och “Funky Kidz” efter skolan, på tisdagar och torsdagar, och då med medhavd frukt eftersom vi inte hinner äta middag emellan. IMG_4349

Den förvirrade mamman med tre jobb att hålla isär får en blick av dotterns fröken, som SKULLE kunna betyda: “information HAR faktiskt gått ut”. Här är det definitivt lätt att ta åt sig... IMG_4352

Sist när barnen varit i skogen blev jag uppläxad av lillungen:

“Du packade inte ned en sopptallrik till mig. Så jag fick LÅNA en”.

Jag öppnade hennes lilla ryggsäck, och där låg den, sopptallriken. Hon hade nog inte ens letat, för den låg i det stora facket, och den var ILL-ORANGE. Stört omöjlig att missa.

Fröken fick förstås veta att mamma MISSAT. Lillungen är noga med sån´t. “Mamma, du har GLÖMT…”

Fast det hade jag ju inte. IMG_4355

Jag är inte med på det här. När JAG var liten och fick en lapp av fröken, då halade jag upp den direkt när jag kom hem (nåja, nästan).

Och skulle vi ha skolutflykt, då kunde ingen i min omgivning missa det, för det var STORT. Ett avbrott i vardagen!

“Och vi skall ha MATSÄCK, hurra!!!” (=Varm choklad i sirapsflaska med yllestrumpa runt, limpmacka med falukorv och en apelsin. Och så en "Norrbottenskuriren" i plastpåse, att sitta på.)IMG_4360

Idag är det utflykter och dans och jippon mest hela tiden. Ingen unge rör en min för den sakens skull. Än mindre bemödar sig om att tala om saken hemma.

“Vad har ni gjort i skolan idag?”

“Utflykt.”

“Kul?”

“Yupp.”

Ungefär i nivå med att borsta tänderna.IMG_4356 Det här var alltså igår. Friluftsdag, “kläder efter väder”. Vädret var som tur var fint. Dagen hade varit lyckad. Konversation i bilen på vägen hem:

(Storungen:) “Men det var svårt att springa i sandaler”

(Jag:) “I sandaler? Varför sprang du i sandaler?”

(Storungen:) “Ja, men, du hade inte packat ner några gympaskor åt mig”.

(Jag:) “Men snälla du, de finns ju redan på skolan!”

(Storungen:) “Var?”

(Jag:) “I GYMPAPÅSEN!”

(Storungen:) “Åhå.”

(Lillungen, anklagande:) “Mamma, vi SKA faktiskt ha med oss frukt VARJE dag…”IMG_4361

Jag tror att jag blir galen snart. Imorse packade jag ned en frukt i lillungens ryggsäck direkt på morgonen. I ryggsäcken låg en lapp. Lillungen hade tydligen också haft friluftsdag igår. Surprise.

Hon hade OCKSÅ sprungit i sandaler.

Och i botten av ryggsäcken hittade jag en halv kanelbulle, från förra veckans utflykt.

signatur

(På bilderna: Ängel från Jeanne D´Arc Living, vaxduk från Greengate, blomkrukor från Blomsterlandet, pelargoner “Mårbacka”).

7 kommentarer:

Julhuset sa...

Känner så väl igen mig, en liten fråga, såg i ett tidigare inlägg krukstativet är det något du har i butiken? Fastän jag bor tio minuter bort med bil har jag inte varit hos dig än tyvärr.

Hallongränd 4! sa...

Jag blir alldeles slut bara av att läsa om eländet. För min del är -tackochlov - den tiden över. Och jisses vad trött jag var på att hålla reda på allt.
Kram!

Saras Inredning sa...

Åh shit jag blir trött bara jag tänker på't. Nu har jag två bonuspojkar som nog fått klara mycket själv iom att pappor nog tänker annorlunda än mammor och jag har inte velat lägga mig i alltför mycket.. =)

Tycker iallafall att din silverkula som hänger i en liten bur är FANTASTISKT vacker. (första bilden) VAR hittar jag en sån??

Kram/Sara

Tuvull sa...

Åååååh! Vad bekant det låter!!! Om det alls tröstar så finns här en till som blir helt förvirrad av att hålla koll på allt - och då har jag numera bara en unge hemma. Eller kan det vara så att jag redan förbrukat allt koll som jag nånsin haft???
SKÖNT att höra att man nte är ensam:)!

Stor kram!

Härliga bilder!

Anonym sa...

Min dotter HATADE utflykter. Man skulle gå i skogen.. Hon surade flera dagar i förväg jämt. Så en gång tog hon o kompisen saken i egna händer de var 7 år...Gick från fritids. Vinkade hej hej till fröken o gick förbi skolan o hem till lekplatsen hemma...I skolan började man undra eftersom TVÅ av de barn vars föräldrar ALLTID ringr om de är sjuka inte hade dykt upp.. Pådrag, flera lärare samlar sig för skallgång o samtal till polisen.. Det tog en kvart så hade man hittat flickorna hemma i sandlådan vid klockan 9.00.Där hade de tänkt att leka till klockan 17.00 när pappa skulle komma hem... Snacka om två sura tjejer som fick höra ett å annat och som dessutom var tvungna att gå på Skogsutflykt...Carina

mariaK. sa...

Var glad att det "bara" var en kanelbulle du hittade. Lite värre när man hittar en mosig banan som legat en vecka i väskan ;-)
Kram/Maria

Susanne sa...

Hej..Detta var en givande läsning..Min dotter är än så länge bara 5 ..Skola nästa höst..Jaha då vet jag vad jag har att vänta..med all säkerhet..men jag tycker ändå det skall bli spännande ,,hon är ju dock mitt allt..Kram Susanne