30 mars, 2008

Balders Hage

När jag var 17 år flyttade jag hemifrån, till en etta med kök, i ett hus från 1917. Redan på den tiden var jag alldeles galen i gamla miljöer. Allt var rätt: stuckatur, originalkök, högt i tak osv. Vissa saker var fel också: dusch i källaren, tvättmaskin med myntinkast (tog mynten slut mitt i centrifugeringen var det kört. Kassen med tvätt vägde då tio kilo, och fick släpas uppför alla tre trapporna med ett vattenfall rinnande bakom).

Det hände sig på den tiden, att en inredningsbutik slog upp sina portar hemma i staden där jag bodde. Lämpligt nog alldeles mittemot gymnasiet där jag gick! Så det blev aldrig några inköp av smågodis eller kläder på lunchrasten. Det blev istället skomakarlampor, bonader att brodera själv, burkar för mjöl och socker, skurborstar... och jag har kvar ALLTIHOP, så här 24 år senare! Balders Hage blev inte kvar så länge, av någon anledning. Men när jag många år senare hittade dem igen, i Alingsås, blev jag förstås vild och galen igen. "Här skall shoppas!" tänkte jag. Så nu blir det en julresa till Alingsås en gång om året, då jag och kompisen Carina går loss bland hyllorna på Balders. Under förevändningen att vi skall handla julklappar gör vi av med hela hushållskassan. Vi brukar dock spara lite så att vi har råd att fika. Minst två gånger.
Så ÅK DIT, ni som har möjlighet! Njut av den goda doften i lokalen, den vänliga personalen, det prisvärda sortimentet av nostalgiska prylar för hemmts alla vrår. På sommaren kan man även avnjuta en härlig kakbuffé.
Balders i Alingsås har bytt ägare, och jag hoppas att de "kör på" i samma stil. Annars blir jag riktigt ledsen! Butiken i Göteborg finns kvar i gammal regi, har dock aldrig besökt den. Bilderna är från Balders hemsida, innan ägarbytet.
//Annette

Inga kommentarer: