02 februari, 2009

Skolbänken

Kolla in färgen! Här ser den mer gul ut, men egentligen är den knallorange.

"Jag vill HA den brun och orange, den är faktiskt JÄTTEFIN!" gastade lillungen, som är emot mammans vitmålningskampanj.

"Tyst, unge! Du har inte fått den ännu, den är fortfarande mammas!" gastade mamman tillbaka, i ett barnsligt försök att återfå kontrollen över hemmets färgsättning.

Visst skall de ha medbestämmanderätt, de små liven. När de börjar ta hand om disken och betala hyra för rummet. Nä, men allvarligt. 70-talsfärger, där går gränsen!
Illa nog att lekrummet är knallgult, som ni skall få se.

Så här blev bänken med tre lager vit "0502Y" Den är i kanonskick, fyndad på Erikshjälpen för 150:-. Titta så fint rundad sitsen är, och den är dessutom skålad, för maximal sittkomfort.
Och förstås en liten krok för skolväskan!Inuti bröt jag av med en ljust is-turkos färg, S2005-G, samma som jag lät bryta till skänken i butiken.
Här är en rolig finess: en liten klaff, som man kan fälla upp om man vill ha bänkskivan plan. Vilken lyxvariant, eller hur???Jag ville så gärna ta en nostalgibild, innan ungarna fyller bänken med pysselblock, piprensare, glittertejp och tuschpennor i alla färger.
Vad hade man i skolbänkarna förr? När jag var fyra år gammal och upptäckte böckernas värld, var jag fast.
En snäll grannfru vid namn Gunnel, var lärarinna. Hon kom ibland över med kasserade läroböcker till mig (denna var m.a.o. sliten redan då!)
Jag älskade de där läseböckerna, bl.a. denna från femtiotalet.
Denna fick min mamma när hon var barn på fyrtiotalet.
Jag började bläddra i den sist när vi var sjuka. Med följden att jag plöjde hela Kulla-Gulla-serien på en vecka!
Bitvis är den lite väl gråtmild och klichéefylld (den är trots allt skriven för yngre läsare), men med en fantastisk miljöskildring och mycket detaljrik fakta om livet i det gamla fattigsverige.
Läs den, och inse: vi har det rätt så bra ändå! Lekrummet, ja. Det var skräprum ganska länge efter att vi flyttat in. Norrläge. Grådaskig tapet och plastgolv. Kallt (man kunde slå på elementet, förstås...)
Hur skulle det ogästvänliga kyffet kunna bli ett varmt och mysigt barnrum?
.
Lösningen fick bli parkettgolv och en varmt gul tapet. Solen hittade in och barnen har älskat det här rummet. Men gult...? Nu önskar jag mig en ljus, skirt blommig tapet här inne. Lite herrgårdsljuvt, så där.
Någon som kan tipsa om färgsättning för rum med norrläge?
.
Dagbädden är IKEA´s hemnes, fyndad på Blocket. De rutiga kuddarna med monogram hittade jag i Danmark, de kommer från Comptoir de Famille.
Överkastet är från Nyblom & Kollen.Hattifnatten (även kallad gose-fnatten) skickade jag efter från Yes Asia för några år sedan, den är gjord av japanska Sekiguchi Toys.
Ibland har den vit toppluva och ser otroligt rolig ut.
Men idag är den glamourös, med mormors stickade boa runt halsen...
Den lilla parkbänken har jag visat förr, här.
Den är kvar i barnens rum, fast den egentligen inte får plats.
Gult, som sagt. Men vi får se.
Till att börja med skall stolarna bli vita. Den vänstra, gulmålade lilla stolen byggde min gammelmorfar till min mamma på treårsdagen 1940. Bästa stolen att stå på när man tvättar fönster, för den vickar inte en millimeter!
Trasmattan fanns i min egen barnkammare.
Bänken till höger har plats för alla utklädningssaker under locket.
Tavlorna är scannade från Elsa Beskow-böcker, och printade på fotopapper i A4-format.Även dessa är gjorda på samma sätt, de gamla almanacksbilderna med "vår" och "sommar" som är så vackra!Men VAR gör man av allt DET HÄR???
Prylarna!!! I rummet finns även en bokhylla som ni INTE får se, öppen förvaring känns som katastrof i ett barnrum! I så fall bör man nog ha sakerna i backar och lådor.
Överläggningar pågår, kan man säga.
.
Annars har den här bänken fungerat bra.
En lång köksbänkskiva från IKEA, med fyra lösa träben (också IKEA) avsågade och fastskruvade under.
Den var tänkt som skrivbord och pysselplats, men har istället varit perfekt för borgar, indianbyar, bondgårdar och alla andra miljöer som byggs upp och växlar med åren.På gästtoan har det också kommit in lite nytt.
Bordet som fyndades på Gruvan för 60:- härom dagen blev perfekt där. Barnen kan nå toarullen utan att behöva skrika på föräldrarna!
Tvålarna inslagna i notpapper och franska dokument (hämtade från nätet) sprider väldoft. Den dalablå pallen fick även den ett par lager S2005-G.
Jag älskar min inramade Vademecum-affisch.
Jag vet. Tapeten är inget för tidiga morgnar. Den är ännu fulare i verkligheten...
Men vad gör man, när den är i bra skick? Hur övertalar man resten av familjen (läs: mannen) att offra sommarsemestern (i år igen) och istället renovera toan? Den här är superpraktisk. Jag har dem till försäljning i affären.
Barnen använder koppen för att dricka vatten när de vill, och sedan hänger de tillbaka den på kroken.
Ordning och reda! Barnkalas avklarat (med lillungen krasslig och sängliggande halva kalaset!)
Imorgon kommer mor- och farföräldrar.
Men nu är här ganska städat, så det är en enkel match.
Och köket hade varit färdigmålat, om inte färgen tagit slut...

11 kommentarer:

Hallongränd 4! sa...

Du räddade verkligen skolbänken. Vilken skillnad. Barnen kommer förstå en vacker dag vilken stor insats du gjorde som målade den vit. ;o)
Lilla parkbänken är ju förtjusande söt. Den skulle jag vilja ha!
Kram från Annette

Viola sa...

Du är otrolig Anette, du har alltid tusen järn i elden samtidigt som man säger, vilken härlig gammal skolbänk, vi har några bevarade på jobbet, för vår skola är över 100 år...och så himla finm den blev, så ungarna och du kommer inte överens om färgvalet, fniss....och som jag förtår är det mkt tankar på G uppe i hjärnkontoret hos dig, min kära make han vet inte att jag precis lagt undan en stor tallrikshylla som ska borras upp på landet, inte en lugn helg här inte...han blir nog jätteglad! Ha en bra kväll, kram

Ika sa...

Jag hade en liknande skolbänk när jag var liten, klart mycket bättre än de boxar man fick senare att gå runt med.

Betongänglar sa...

Superhärliga bilder - vilken tur att du räddade skolbänken - vore ju för sorgligt annars...
Ett härligt inlägg med mycket Inspiration...:-)Gillar...
Du är väldigt Händig..
Kramar/Annelie

Heaven and Earth sa...

Hej Anette!

Gillar din skolbänk!

Den blev jättesnygg i vitt! Kidsen får helt enkelt vänja sig! *ler*

En sån där liten parkbänk ska jag se om jag kan "fixa".. Oj, det lät nog konstigt...Men utanför en liten restaurang som jag besökte till lunch förra veckan, hade en halvrutten bänk stående utanför entrén.
Tänkte faktiskt fråga om jag fick köpa den.. ingen kan ju ändå använda den utan risk att braka rätt igenom! Så kan jag byta ut brädorna o måla den: VIT!

Ha det bäst!
Kram! Iréne

Zassi sa...

Åh vilka inspirerande bilder du bjuder på. Och SKOLBÄNKEN är ju helt underbar. Bara 150 kr!!?? Man tror ju inte det är sant

Ha en bra dag!
Kram

LillaFlisan sa...

HUR har jag kunnat missa detta inlägg!!??

Jag blir alltid så jublande glad när jag ser att du gjort ett nytt inlägg Anette!!

(Dom kommer bara allt för sällan för en otålig, karaktärslös själ som jag !!!)

:-)))


Stor kram
Flisan

Fyra årstider ♥ My Lovely Four Seasons sa...

Vilken söt liten bänk till en söt liten flicka.
Kram Lotta

Montebello Möbler sa...

Vilken cool skolbänk! Sån underbar tur att det fortfarande är DU som bestämmer där hemma (över barnen allstå :)

Att du hinner med allt. Du har säkerligen disciplin - denna egenskap som jag just nu söker med ljus och lykta så det blir nån jäkla ordning här hemma o med butiken nån gång.
Jättekul å läsa hos dig som alltid.

Ha en skönskön helg,
kram Malin :)

Annalunda sa...

Hej min vän!

Det här blir jobbigt....såååå mycket fint så jag vet inte i vilken ände jag ska börja kommentera... ;) Det är nackdelen med så här fullmatade (läs underbara) inlägg :)!!!
Skolbänken blev jättefin...barne ska vara tysta...så länge de bor under ens tak och äter ens bröd så är det vi som bestämmer över målarpenseln... ;) Känner så väl igen det...men hyser visst hopp om Sarah....hon äääääälskaj vit fääääj... miljöskadad månntro??? ;)
När det gäller barnens hylla...så säger jag bara draperi...har du sett mitt teveskåp?? ...ja ha vad skulle jag skriva mer??? vilket dilemma...går jag tillbaka till ditt inlägg försvinner ju det jag har skrivit... Jag älskar dina inlägg Anette...! Du är otroligt inspirerande!

Kram Annie

Annalunda sa...

Jo det visste jag väl...att jag missade hälften...få se om jag kommer ihåg nu...

Kulla Gulla.... vågade jag aldrig läsa... de var alldeles för sorgliga tyckte jag... *snyft* Inte heller vågade jag läsa Kitty...men Lotta-böckerna gick bra! :) Toan... måla tapeten????? Jätteläcker "tjofräs" att dricka med... skulle passa här hemma på Annalunda...

Jo förresten...de franska dokumenten... var hittar du dem på nätet???

Återigen stor kram från virrig Annie