13 december, 2009

Stadsvandring

IMG_6474En kylig eftermiddag i förra veckan kom vi på att våra barn så gott som aldrig besökt Göteborg. Hur långt det är dit? 20 minuter med bil! Hur svårt kan det vara?

Ganska svårt. Vi älskar verkligen staden, men med barn verkar det alltid så opraktiskt att det oftast aldrig blir av. Istället hamnar man på ett köpcentra som har ett bollhav. IMG_6481

Så vi bestämde att nu skulle barnen äntligen få sig lite city-kultur till livs! Vi drog på dem praktiska kläder, lastade in dem i bilen och drog till sta´n framåt eftermiddagen.

Första anhalten: en promenad igenom trädgårdsföreningens nästan folktomma park, för ett besök i PALMHUSET.IMG_6483

Palmhuset är byggt 1878 och är 1000 m2 stort. Förebilden är Crystal Palace i London. Här finns kryddor, fruktträd, näckrosor, kamelior… Förutom palmerna då, förstås!IMG_6485

Här var vi nästan ensamma. Vilken frid! Och barnen gillade det. Det påminde om växthuset i Harry Potter-dataspelet… IMG_6491

De fick bl.a. se att det INTE hänger korkar i korkekens krona… IMG_6494IMG_6497

IMG_6498

Vi stressade verkligen av, och barnen roade sig själva. De hittade ett klätterträd på väg ut ur parken, en gammal pil, som de erövrade medan mörkret föll över staden.

Och vi lät dem klättra. Varför har man alltid så bråttom? “Skynda er nu, vi måste gå!” Om man låter ungarna bestämma takten så blir det inte så. De tar tid på sig att upptäcka. IMG_6502

Vi strosade upp emot NK, för att ta del av årets julskyltning på temat “Snödrottningen”, en visuell orgie med ljud och musik. Julstämningen infann sig nästan genast! Här tittade vi länge, ända tills de första regndropparna började falla. IMG_6504

Då gick vi upp till anrika BUTTERICK´S, butiken som barnen bara hört talas om men aldrig besökt… Här är proppfullt med skämt- och maskeradartiklar i två våningar. Gissa om DET var populärt???

Själv lyckades jag smuggla ut ett otroligt välgjort tomteskägg, utan att de märkte något. Det krävs tyngre och tyngre artilleri om de skall fortsätta att låta sig luras! IMG_6510

Avslutningsvis parkerade vi oss på CAFÉ VANILJ, med varsin jättestor kokosboll och varm choklad med vispgrädde.

För er som hängt med i veckans debatt: “Är det OK eller inte att ta med barnen på café?” Ja, det skall vara OK. Om de uppför sig. Hur skall de annars kunna lära sig, om de aldrig får träna IRL?

(Och det där med uppförandet gäller alla. Skräninga, högljudda tonåringar med coola mobilsignaler går m.a.o. bort…) IMG_6516

Ingen körde ut oss. Barnen var storögda och andäktiga. Vi var avstressade. Vi körde hem igen INNAN de hunnit bli trötta och griniga.

Vi har visat dem världen. Och fått se vår stad på nytt igenom deras ögon.

Sensmoral: “Släpp julstressen och gör någonting kul tillsammans. Det behöver inte vara påkostat, men något utöver det vanliga.” Det är värt det, jag lovar!

Ha en fin fortsättning på helgen!

KRAMAR:

Annette

12 kommentarer:

Viola sa...

VIlken härlig rundtur i en stad som jag gärna besöker, palmhuset är ju verkligen ett underbart ställe...vilken tur att dom nu fått se Götet...)och att det blev en positiv upplevelse, här är det som vanligt, stel och ont..nu ska jag trösta mig med en glögg, tar ett större glas tror jag, kan behövas..och så har vi fått lite snö.. så jag njuter utav allt det vackra på landet...KRAMEN från fd stadsbon

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Jag var vid NK i Stockholm och tittade på julskyltningen i dag. Så sött! Ser ut att vara samma som i Göteborg. Jag har inga barn som "alibi", jag går dit bara för min egen skull. Det gör jag varje år.
Kram Eva Linnea

mariaK. sa...

När jag var barn, så åkte vi alltid in varje år och tittade på julskyltningen, men med mina egna barn har det inte blivit så. De har liksom dina barn inte heller varit speciellt mycket i GBG. Har väl blivit lite väl mycket lantis, och tycker mest att det känns lite besvärligt att åka in. Dessutom jobbar mannen i Nordstan, och möter tyvärr dagligen mycket/många som man vill skydda sina barn ifrån.
Det är så synd, för GBG är ju ändå "min" storstad som jag har många goa minnen ifrån, särskilt från tonåren.
På tal om klätterträd, så brukade vi alltid åka till Tjolöholms julmarknad förr. Ett år , när jag väntade mellankillen, så tog vi också en promenad runtomkring slottet. Snacka on suveräna klätterträd det finns där! Det var det inte bara största killen som tyckte, utan mamma K. blev som barn på nytt, med sin stora mage!
Ha ett skönt slut på veckan, och en bra start på nästa,
Kram Maria

Hagagården sa...

Men oj va vackert med detta glas hus,dit skulle jag vilja åka.
Kram o ha en trevlig kväll.
ninni

Lotta sa...

Wow vad vackert hus med alla dessa växter,hahah korkeken jag tänker på julafton och Tjuren Ferdinand^^. Jag har totalt missat debatten om barn och cafébesök och de som inte tycker man ska ha barn med kan väl stanna hemma då? Har 3 och alla har/är med på mina cafebesök i alla fall^^.

En ny dag i morgon
Lotta

Marie-Nostalgi och Romantik sa...

Så längesedan jag var i Göteborg... nu fick jag en längtan dit. Har alltid tyckt om den staden...
Och palmhuset är jättefint, där har jag varit och kikat.
Kram
Marie

marita blücher sa...

Hej Annette,
Så roligt att du tittade in och tack för dina rara ord ! Låter härligt, och helt rätt, att ta ett steg åt sidan och bara njuta en stund med familjen. Önskar dig och de dina en riktigt härlig jul- och nyårshelg.
Ha det så gott och varma kramar/Marita

Ulla sa...

Det är så kul att läsa om "sin" stad hos andra. Café Vanilj tillhör en av mina favoritcaféer i stan. Jag älskar deras jättestora kanelbullar

Mom´s kitchen sa...

Sista meningen håller jag med om - inte stressa och försöka hinna med alla Måste! Man måste ingenting om man mår inte bra va det!
Kul att ni gjorde utflykt till Göteborg!!
Ha det gott!
krma Olg@

Montebello Möbler sa...

Oh så fint! Å så otroligt spännande för barnen. Är det inte lustigt att det man har runt knuten liksom 'glömmer' man bort!

Palmhuset är ju magnifikt!!

Kramar på dig,
Malin :)

LillaFlisan sa...

Hejsan svejsan mitt i julstöket!

Hoppas att nu har det bra och visst är det en skön känsla när man vet att nu jobbar man bara några timmar till......

Ang. Paketet så tänkte jag först att JAA! Skicka det men nu när jag tänker på det så undrar jag om jag inte ska vänta lite tills nästa månad. Hon har ju nyss fyll år och så nu kommer julen väldans många klappar och januari/februari är ju så skittrista så då vore det ju toppen med ett paket med de SNYGGASTE träskorna ever som piggar upp. (låååång mening, puh!)
Fast naturligtvis så gör du det som passar bäst för dig!
Säg bara till vilken summa du vill att jag ska sätta in så kommer pengarna som ett skott!

Ha det bra och njuuut av ledigheten!

Kram

Flisan

LillaFlisan sa...

Nämen JÖSSES! Jag kan visst inte skriva nu heller....

Sorry!

Kram igen!