22 november, 2006

Familjens fasta punkt

Efter åratal av letande efter det perfekta köksbordet, hittade jag detta, på en tavla av Zorn. Jo, det är säkert! Det är såklart nytillverkat men av gammalt virke, närmare bestämt ett golv från en lada, byggd 1777. Hästskosömmarna har lämnat efter sig fyrkantiga märken i bordsytan. I dessa smetar barnen nu ut yoghurt. Plankorna är dessutom lätt välvda, vilket gör att tunnare vinglas lever farligt om man placerar dem på fel ställe. Helt plötsligt kan också en och annan tallrik komma glidande ned i ens knä.
Men vad gör väl dessa små nackdelar? Bordet är centrumpunkten i vårt liv! Sitter här just nu, i skrivande stund. Vi har ett bibliotek (precis som andra människor har ett s.k. vardagsrum...) där vi aldrig vistas. Barnen är förstås där ibland, de bygger kojor och skräpar ned. Precis som förr i tiden är det köket som drar, där ljuset, maten och spisvärmen finns.

Så här ser underverket ut, när vi fick det levererat två dagar innan jul för ett par år sedan:

Och här har vi dottern som klippt ur en Carl Larsson-målning... Hon äter risgrynsgröt, sent på julaftons kväll. Finns det något härligare än julen, när man har småttingar att uppleva den tillsammans med?

Inga kommentarer: