07 juli, 2009

På köksbänken

IMG_3816Det finns folk som kan det där med stilleben och snygga arrangemang. Och så finns det sådana som INTE kan.

Jag tillhör den där sista stackars gruppen, som släpar hem en ny pryl och ställer den där det råkar finnas en lucka.

Härom dagen släpade jag hem en våg. Det var FYNDET, som jag sneglat lystet på vid varje besök på Särö Trädgård, den Franska Lantstilens mecka söder om Göteborg.

Den ser ut att ha tillbringat de senaste fem vintrarna utomhus. Shabbig, chic, men fullt fungerande och med en överväldigande "Jeanne D´Arcsk" utstrålning! Till slut tog jag mod till mig:

"Den där slitna gamla vågen utan prislapp på", sa jag så nonchalant jag bara kunde (i en ton som lovade att befria dem från skräpet), "säljer ni den?" 

Kassörskan ringde och frågade någon ansvarig, och hennes ton lät inte så hoppfull. Men JO!

"Du får köpa den billigt, för den är inte komplett".

PPRRRTTT:.. (ni vet, så där sprickfärdig som man känner sig när man precis fått köpa en sak som man inte kan leva utan, till ett pris som vida understiger vad man kan tänka sig att betala...)   IMG_3760IMG_3810  IMG_3809IMG_3798

Väl hemma i köket ville jag prova på att göra ett lantligt stilleben där vågen skulle ha hedersplatsen. Jag rusade runt och samlade ihop lite pryttlar som kunde passa in: IMG_3848IMG_3757     IMG_3788IMG_3820

Skärbrädorna i porslin från House Doctor, en Madonna i turkos, och smör-och-sylt-byttorna (från min s.k. "palt-servis") som jag köpte på Balders Hage när jag flyttade till min första egna lägenhet 1985. Jag tröttnar aldrig på dem!

Madonnan, skärbrädorna och den franska plåtskylten finns i min butik. Mineralvattnet "skogstjärn" med smak av pors och älggräs har sanslöst vackra flaskor i retrostil, och fanns också i butiken. Nu har jag emellertid pimplat i mig dem, eftersom man inte kan ha färskvaror stående så länge (hm). Jag älskade både smaken och utséendet, men någon lysande försäljningssuccé blev de aldrig. 

Efter säkert hundra foton åkte stillebenet bort, och nu ser det ut som vanligt här i hörnet bredvid spisen. Min älskade brödrost från DUALIT används flitigt, och fick tillbaka sin gamla plats.

Mannen: "Typiskt dig. Du bara MÅSTE ha en brödrost som är DUBBELT så fet som en vanlig, och så klagar du på att vi har ont om plats på köksbänken".

Jag (med ett milt léende): "Den är ju så SNYGG!"  IMG_3837 IMG_3851IMG_3899   IMG_3854IMG_3855IMG_3884 IMG_3889IMG_3901IMG_3804IMG_3763

Jag har hittat ytterligare en funktion på min lilla Canon Ixus! Nu vet jag hur de där vackra fotona på "röd cykel mot svartvit omgivning" kom till. Inställningen heter "färgaccent", och släpper bara igenom gula och röda färger! Visst är det sanslöst coolt...?

Fast lavendeln ser lite oaptitligt grå och dammig ut...   IMG_3890IMG_3892IMG_3897 

IMG_3895IMG_3900

(Apotekare Gyllenboms sortiment finns också i butiken. Förkylningshonungen kan jag varmt rekommendera! Och burken är riktigt snygg...)

Dagens projekt: slipning av brunt skrivbord.

Pianot har äntligen åkt ut ur vardagsrummet (pust!), eftersom ingen av ungarna någonsin klinkat på det. Själv har jag en låsning efter tio år av pianolektioner med mestadels skalor och klassiska etyder. Burr.

Skrivbordet får inta bästa platsen istället, och efter målning blir det datorns och posthögarnas nya hem.

 

Många Varma Sommarkramar:

Annette

 

P.S: OM jag gjort rätt är alla bilder klickbara. D.S.

9 kommentarer:

Ika sa...

Trevlig sommar på dig!

LillaFlisan sa...

Men vilken fin brödrost!!!

Tycker nog att den var precis lagom tjock..... ;-)


När du får in "mina" träskor så måste jag nog beställa en skärbräda också om det funkar att skicka.
Vill ju helst ha en gammal men de som du hade var superfina!

Ha det!

Kram

Viola sa...

Fnitter...men du fixade ju till världens stillben min vän och vågen...ljuvlig...har den själv faktiskt på samma ställe i kökte i vattenhålet..vid sprishörnet ihop med lite annat smått och gott som gamla rivjärn och underlägg i luffarslöjd, får väl ta och fota den någon dag..

vilken brödrost, tjusig verkligen med sina runda och bulliga former..

idag har vi en mix utav hagel, skyfall, sol och åska, alltså väderlek som måste tillfredställa alla smaker, puss och kram..

violan tycker vi ska ha en bloggträff i gbg i slutet av sept. vad tycks om det...denna oas som du visar och så bettys i borås och så alla härliga ställen i götet...kunde välan vara något eller...

Viola sa...

Hej igen, vill ju inte gå ut och berätta förrän jag vet att det blir något av med reprtaget..vi ka väl höras per mail eller plinga, jag har ditt kort kvar hemma i stan,,,och ta kontakt med dom som var med i maj, var ju ett jätte härligt gäng som man ser fram emot att träffa igen, just nu är det väldans rörigt, eventuellt husköp på gång, ska stå på storloppis på fredag, begravning, födelsedag i familjen, massor av främmande..inga fritisproblem de närmste två veckorna..och ska hemmet vara tiptop då inför ev. blivan de reportage...men roligt när det rör på sig..:) kram igen, min mailadres, viola@romantiskating.se

Annalunda sa...

Vännen!

Så fint...så läckert... så romantiskt...vilka fina bilder! Ska bli såååååå spännande att få se din butik... bäst att ta med stora pengabörsen då tror jag...
Blir nog i slutet av juli (trosr jag) Nu är det fullt upp så att jag kan öppna här hemma...

Ta väl hand om er...kram till er båda
Annie

Ofelias Hus sa...

Men nog kan du arrangera stilleben!

Bilderna ser ut som om de är tagna i ett franskt eller italienskt kök...så inspirerande!!

Kram vännen,
Anette

Kamomilla sa...

Vilken härlig våg!!!! Ja, det där med stilleben är inte alltid så lätt. Själv fixade jag just ett och blev sen så besviken när jag märkte att det egentligen inte ryms någonstans... Hur många bordsytor borde man ha egentligen??? ;)

mormorelsie... sa...

Åååå så fint du har pysslat till det,ser underbart ut.
kram o ha det så gott
ninni

Gårdsromantik sa...

Men vilket superfynd!!!

Var ju ett underbart arrangemang där uppe!

Visst har House doctor mycket fint!

Kram Maud