13 juli, 2008

Projektet Hallen

Och totalt mörker rådde i hallen.

När vi flyttade in var det vitt. Släkten sammankallades för att gemensamt måla väggarna grisrosa. Färgvalet ifrågasattes kraftigt. Men den beslutsamma kvinnan i huset (jag) hade en plan med detta. En genomskinlig lasyr blandades med pigment i engelskt rött, som sedan borstades på väggen. Till detta, mörkt mahognybetsade lister och dörrar, och nedtill en brunmålad strukturtapet från Laura Ashley, á la engelsk pub... Voilá - välkommen hem till familjen Zorn (typ). Men nu, åtta år senare, blåser förändringens vindar (igen). Innan vi ens fått upp alla lister... In med ljuset! Innan jul förra året plockades färgburkarna fram. Och nu skall vi ta oss en rundtur i den "nya" hallen.

Till att börja med åkte allmogeskåpet in i köket istället. Där ger det atmosfär, och balanserar upp de vråltrista köksluckorna. Istället står där nu en "fådd" gustaviansk buffé.

Bröstlist kom äntligen på plats. Jag satte upp dem med hjälp av en slö morakniv. Mannen fick då en släng av dåligt samvete, och satte upp övriga lister som inte kommit upp. Den gamla lådan för "Anchor" broderigarn är på väg ned till butiken.
Barockspegeln kommer INTE att bli vit! Men tanken har funnits där... Gamla foton i nytryck från Le Crapaud.På buffén lutar sig den ännu så länge oinramade målningen från Gamla sta´n, 40-årspresent av kompisen Heidemarie. Den funkar helt klart mot de röda väggarna. De bruna sjuttiotalsdörrarna blev också vita. Alla lister. Och trappan, som även den var mahognybetsad. Den bruna strukturtapeten fick bli "Gustaviansk-grå" (S2005-Y30R). De glasade dörrarna mot vardagsrummet tog en evig tid att måla! Den här bilden är från i julas, inifrån barnens rum. Barnens dörr fick en lingonkrans......och nya, lite New England-inspirerade bokstäver, istället för de gamla med clowner, som var fina men kändes lite barnsliga när mina tuffa tjejer blivit större. Toadörren fick ett rött hjärta av drivved, egentligen en julgransprydnad från IKEA. Trappan skall så småningom få sättsteg, för en mer gammaldags känsla. Det var tidigare öppet under trappan. Vi lät bygga en vägg där, och så satte vi dit en gammal allmogedörr. Nyckel saknades till låset, men ett nytillverkat nyckelämne i gammal modell fanns att få tag på. Jag filade till axet så att det passade, och det fungerar bra.

Efter lite beslutsångest fick dörren bli vit! Jag målade tunt, två varv med linoljefärg.
Färdigt!
Den här damen har jag målat en gång i tiden, efter en reklambild i en engelsk inredningstidning. "Telefonen" har en gång varit ett barskåp...
Fönstret fick ny "gardin" av en paradhandduk, köpt på Tradera. Serveringsförklädet hänger här tills vidare. Det är nog riktigt gammalt, jag hittade det i en låda på vinden. Eftersom det var lite gulnat får det hänga här och blekas i solljuset. Det passade perfekt på mig, så jag kanske kan ha det i butiken? Olivträdet har kommit in tillfälligt. Det lever ännu...De gamla barnskridskorna med pälskant kostade en tjuga på loppisen i Ulricehamn. De har fått rödrutiga snören. Tanken var att de bara skulle hänga framme över jul, men de blev kvar för jag gillar dem så mycket. Men OK, de skall bort!Och grisen som tittar fram här är ny, men köpt hos Johan och Dominique på Johans Antik i Lilla Edet. Väl värt ett besök om man passerar förbi! Beläget vid 45:an, söder om Trollhättan. Tusentals gamla och nya "pryttlar" att titta och klämma på. Och ett och annat fynd att göra...

Inga kommentarer: