26 augusti, 2008

Brocante

Idag hittade jag en blogg som fångade mig med sina vackra bilder. Den heter European Antique Market. Det är även namnet på butiken, som finns i Kentucky, USA.

Shawn som innehavarinnan heter, åker regelbundet till Frankrike för att köpa möbler och antikviteter, och hos henne ser det ut precis som i en fransk brocante. Det finns härliga bilder på bloggen!

"When I travel to France to buy antiques and brocante, I try to capture her romance in the objects I bring back".Man inser snabbt att "Fransk lantstil" definieras på olika sätt i frankrike och här hemma.

Jag har en gång sovit på stengolvet i ett franskt vinslott i Bordeaux. I sovsäck. Det var förresten iskallt, kan jag tala om... På morgonen upplevde jag för första gången den franska landsbygden. När solen gick upp över vinfälten, och dimman lättade i den kyliga luften.

Det är en speciell doft; av jorden, kryddigt, kanske lite lavendel. Inomhus var det lätt fuktigt och doftade kalksten, som det brukar göra i gamla kloster. Vi åt gårdagens överblivna baguette till frukost.

Hur vi än jobbar på att förverkliga den franska lantstilen i våra svenska hem, kommer det alltid att vara mysigare än originalet. Därför tycker jag så mycket om den här svensk-dansk-franska mixen: det franskt kärva, patinerade, eleganta. Det nordiskt ombonade.

Rödlökar på en gammal vit snurrstol.
En fransk fasad med den patina som bara tiden kan ge. Inget är som buxbom. Själv nöjer jag mig med fusk från Plantagen...
Shawns butik i juletid. Jag vet! Det är inte dags ännu. Men det var så vackert...


Jag vill tacka för besöket hos Shawn med hennes egna ord: Je suis très content...
KRAMAR:
Annette

3 kommentarer:

Viola sa...

Hej Anette, vilka ljuvliga bilder du serverar mig. Jag bara njöt. Kan sitta och titta här en bra stund och drömma mig bort. Kram Viola

LillaFlisan sa...

Jättefina bilder, brukar också besöka den bloggen i bland, så fin!
Flisan

Annalunda sa...

Ja vad säger man...??? Såååå vackert och underbart!!! Tack för tipset Anette och för en skön stund med vackra bilder!

Kram Annie