05 augusti, 2008

Äpple-skåpet

Oj, jag glömde att visa en vägg i mitt nymålade vardagsrum... Slarvigt, slarvigt!
Det är den östra väggen, och där står äpple-skåpet.

Alla har väl sett de där ekfanerade, blytunga schabraken som tar upp plats i landets trånga små loppisbutiker. Det finns fullt av dem på Blocket.
Men har någon tänkt på hur charmiga de egentligen är, under klossigheten och all den mörka ekbetsen?

Att de härrör från sen jugend-tid (från 1910 och framåt), och att anhängarna av Carl- och Karin Larssons inredningsideal brukade måla dem vita redan då?

Jag kanske inte skulle måla ett sådant här skåp om det vore i perfekt skick. Men eftersom de är fanérade, är risken stor att de inte är i perfekt skick. Och då återstår ofta bara målning.

Så passa på att fynda risiga jugend-möbler!
Finns det något mer romantiskt, sekelskiftes-sommarhus-aktigt, att ha på glasverandan eller i barnkammaren, än vitmålade äpple-möbler? Jag hittade mitt hemma hos mina föräldrar, och frågade försynt om det var OK att måla det (detta var under min förra "vita period", i början av 90-talet).
Sedan dess har det fungerat som porslinsskåp, linneskåp, barskåp... ja allt! Färgen är vattenbaserad, och efter täckmålning är det laserat med platt pensel i en svagt grå nyans. Lasyren var tunn och genomskinlig. Den nedre dörrspegeln har jag "duttat" på med en ihopknycklad plastpåse i den våta lasyren.Så kunde jag inte låta bli att leka lite... Äpplena fick bli röda, bladen gröna och så "kalkade" jag en aning med utspädd vit färg. Visst ser de härliga ut?
Uppe på skåpet är det fortfarande "renoverings-rörigt". En ishink, en oinramad tavla, gamla fotografier och en hjärtan på tråd.

Spegeln är från Ib Laursen, och hänger där på prov (knoppen är inte original, den har jag helt respektlöst satt dit). Här ser vi väggen innan ommålningen.

Förr älskade jag dessa små "hjärtan", men tröttnade lite för jag hade så många. Men när jag hittade denna (med hjärtformad liten spaljé) på ICA-Maxi härom dagen, var jag bara tvungen att ha den! Tanken är att den skall få hänga fritt, och så småningom nå till golvet (funkar eftersom låne-katten åkt hem!)

Fotot är på min pappa. Så får han också vara med på ett hörn...Om jag får en glasveranda någon gång, är valet givet - några risiga "äpple"-stolar att måla vita, ett gammalt mangelbord med lökformade ben, en jugendduk med fransar, en pelargon på det och man har sommarstämningen fixad!

KRAMAR:

Annette

1 kommentar:

LillaFlisan sa...

åh, nu ångrar jag att jag sålde mitt gamla vitmålade jugendskåp när du så kärleksfullt beskriver ditt...
Min dotter hade det i sitt rum innan vi renoverade det och hon själv fick välja inredning.(bort med pärlsponten och de vitmålade sekelskiftesmöblerna och in med svartvit medaljongtapet som fondvägg och blodröda detaljer...Blandat med nya ikeamöbler, Hua!, men tonåringen tycker det är supersnyggt!)
Min man tog bort träskivan i dörren (spegeln)på skåpet och satte in glas så att det blev som ett vitrinskåp. På insidan sydde jag en "spetsgardin" jättefint tyckte hon som liten, töntigt, tycker hon nu!
Det stod sen bara i vårt sovrum och tog plats så jag satte in en annons på blocket och blev fullständigt nedringd! Så populära verkar de fortfarande vara,trots att de är ganska stora och kräver in plats! Oj, nu blev det långt och jag som bara skulle kommentera google översättningshjälpen...
Visst är den kul!
Kramar från Flisan