16 december, 2008

Välkommen in i köket!

Idag har jag jobbat sista dagen innan jul. På mitt "vanliga" jobb. Det betyder inte att jag är ledig, men kanske, kanske det blir tid för julpyntning hemma - ÄNTLIGEN! I vanliga fall är varenda liten tomte på plats redan till 1:a advent.

Här i köket har i alla fall en viss stämning infunnit sig. De rutiga julgardinerna är uppe. Den nya, 0502-Y-vita väggfärgen gör sig bra mot kryddburkarna och det röda.Ljushusen. Skall man kanske byta ut dem mot röda? Jag har svårt att skiljas från de vita, får jag nog erkänna.De här pepparkaksformarna har hängt framme hela året. Allmogeskåpet blir inte detsamma utan dem! De är köpta på Balders Hage i Alingsås förra året, dit vi för övrigt är på väg snart, på fredag, för den årliga julshoppingturen!
Fika, shoppa, fika, shoppa, med en riktigt god vän... kan det bli bättre??? Jag samlar på pepparkaksformar. De förvaras i de här trätinorna som min gammelmorfar tillverkat. De riktigt stora får bo i en margarinlåda, som jag räddat från vice-pappans garage... Konstruktionen är oerhört smart, med trätappar som låser locken.

Den till vänster är mörkröd inuti, den har antagligen använts för förvaring av lingon- eller blåbärssylt. Den högra är befriad från den grå lackfärgen, och under hittade jag originalfärgen, röd.

Den blå färgen applicerades i ett lager, med trasa, för att se lite "tunn" och gammaldags ut.
OK, här kommer erkännandet: årtalet har jag målat dit. Så nu vet ni det. Kvalificerat fusk!Men byttan är från 1895, året är inristat i botten. Så jag har inte jättedåligt samvete över falsariet...Här är mer släktgods, en slev från 1905 med stiliga initialer.
Det är roligt så här hundra år efteråt, att de skrev även vilket datum sakerna är tillverkade. Det är så länge sedan, att det kan verka ganska oviktigt om sleven är gjord i maj eller juni... Men de kunde nog knappast tänka sig, att sakerna skulle hänga i släktens kök mer än hundra år senare!
Här är några av de gamla formar i bleckplåt som jag hittat. Samlingens uppnosigaste gris! Titta på svansen... Tror ni att den sitter kvar så värst länge?Pepparkakor med hål i var fascinerande när jag var liten och bakade hos mormor. De små rundlarna i mitten blev till pyttekakor, som alltid brändes vid!
De här måtten var nog främst till för andra sorters kakor.Nya kakmått, köpta på Tradera i fjol. Visst är de också fina?!
Här ser vi äldsta dotterns adventskalender. Eftersom vi inte har TV, så hittar vi på andra små roligheter. De här små luvorna, märkta 1 - 24, fanns på IKEA för några år sedan.
Döm om min lycka, när jag kom på att den gamla ölbacken (hittad på vinden på Pripps Bryggerier) hade 24 fack!

På natten kommer tomten, och lägger en liten godisbit eller någon liten sak i luvan... Här ser vi lillungens kalender. 24 strumpor på rad!

Adventsstjärnan i fönstret är från när jag var barn. Den är i perforerat guldpapper, och lyser så makalöst vackert. Ingen jul utan den! Kompisen Marie tröttnade till slut på mitt tjat om ett runt rivjärn. En dag kom hon över med ett av sina. Så snällt! Så nu har jag också en fin ljuslykta på bordet. Garanterat barnsäker... Väggen ser fortfarande ut som i Pippi Långstrumps kök!

Jag börjar ge upp hoppet om att bli färdig till jul... Rakspegeln från gammelmormor och morfar. Den har fått en gammal ljushållare på hyllan.Jo, det är en liten Lovikka-vante på ljuset! Vanten har alltid funnits i min leksakslåda. Den är lite luggsliten men jag älskar den! Hur kan man sticka så här små saker?
(På tal om Lovikka - någon stick-kunnig människa därute, som vill sticka ett par Lovikka-strumpor till mig? Att hänga på kakelugnen? Snäääälla...?)
Slutligen:
SHOPPINGTIPSET:
Rea på IKEA!
(Som vanligt vräker de ut allt julpynt till en bråkdel av priset!) Plåthjärtan, åtta för 9:-
Små ovala speglar med etsningar, vita band och "antiklook": två för 19:- Silvriga fåglar med klämma: fyra för 19:- Glaskulor i fattigmanssilver, fyra för 19:-
Två meter silvrig girland med pärlor och prismor, 5:-
Pyttesmå silvriga glaskulor i matt och blankt, tolv för 9:-
Så om ni har IKEA i närheten: passa på att fylla pyssel-lagret inför nästa år!
Natti-natti!

6 kommentarer:

MiA sa...

Åhnej... nu får det bli Ikea före jul ändå. De där julgranspynten kan jag ju inte missa. Dags kanske att byta ut alla våra hundratals guldiga kulor och stjärnor som vi köpte på ... mmm... Ikea för ett par år sedan. Dagen före julafton! Det var det bästa köp jag gjort där någonsin. Jag har för mej vi betalade 28 kr för alltihop *S*

Om du tittar förbi på lördag så har jag nog några riktiga rariteter till pepparkaksformar som du inte får missa. Tyras såklart. Vad sägs om Borås statsvapen? Sätter en femma på att du inte har den ;)

Och... såklart... Tack så jättemycket för utmärkelsen! Det var en riktigt gullig motivering. Jag blev helt rörd!

Hoppas vi ses på lördag!
Kram
MiA

Målargården sa...

Men du, så mycket vackert du visar. Menar du att ni lever utan TV!!! Va underbart det lät. Tror inte att det går i min familj även om vi inte är några storkonsumenter av den varan men ändå. Skulle vara skönt. Ha en mysig jul med kanske en massa spel istället...../ julkramar från Eva-Mari

Maria sa...

Villken härlig känsla man får utav dessa bilder. Underbart härligt lantigt kök med massor utav mysiga detaljer!
Tack för den snälla kommentaren inne hos mig, fösöker så gott jag kan trots dåligt ljus. Visst du har helt rätt ang mandlarna, de är svindyra på julmarknader, men ack så billiga och lätta att göra!

White cotton grass sa...

Av vad jag kan se av ditt kök så har du lyckats väldigt bra med att blanda det rustika med vitt. Vilket härligt skåp du har!
Om du också vill ha fina snöflingor på den blogg så gå bara till www.bloggerbuster.com där kan du lätt lägga till den effekten.
Ha en trevlig dag!

Skatan sa...

HEj!

Kul att hitta hit till dig :) Här fanns mycket vackert och spännande att titta på. VI ses igen!

Hälsningar från:

Okänd skata

Annie - Annalunda sa...

Så mycket fina saker!!!! Älskar dina pepparkaksformar! Fina bilder - du inspirerar Annette!

Kram Annie