21 april, 2008

Barnens vinröda sovrum...

Våra barn har ännu inga egna rum. Bakåtsträvare som vi är, inbillar vi oss att barn mår bra av att samsas om leksakerna, och av att känna trygghet hos varandra om natten.

Barnens sovrum är allt annat än ljust. Det är randigt i vinrött och guld, för det inreddes som gästrum långt tillbaka i den grå forntiden (dvs innan barnen). Det fattas fortfarande lister här och var, så det skulle kännas helt fel att måla om i nuläget...
.
Barnen har varsin utdragssäng från trettio, kanske fyrtiotalet. En är lånad av vännen Carina, och den andra (på bilden) är fyndad på Blocket.
Mormor har också en säng därinne i det pyttelilla rummet (för att verkligen kunna rå om sina barnbarn om morgnarna när hon sovit över, he-he...!)
Mormors säng är en ljust gråmålad imperialsäng (se översta bilden), av mormor kallad "lopp-bingen".
Den är impulsfyndad på den årliga antikmässan i kungsbacka. Som många gamla möbler är den knappast ergonomisk. Mormors i- och urklivningar hade hög underhållningsfaktor i början.
Nu har hon vant sig, och de höga kanterna tycker hon numera är "mysiga"!
.
Visserligen är rummet lagom murrigt för att barnen skall somna gott om kvällen, men nog skulle det kunna vara något mera "barn-aktigt".
Första problemet var sagoböckerna som låg i drivor (på symaskinen från 1898), och hotade att trilla ned i huvet på den sovande storasystern om natten.
Lösningen blev en vägghylla med fyra fack från Ib Laursen, som ställdes på golvet mellan sängarna.
Den svalde alla böcker samt lite till.
En stilig tavla finns också i rummet, den heter "two sisters", och originalet är målat av Bourgereau. Denna är kopia på duk, och fyndad på Tradera för en fyrahundring. Ramen tillkom dock. Men ändå! Visst är den fin?
Tyckte att den påminde om mina två "små-skruttisar"... Och mamman vakar över rummet, beväpnad med en gammal Winchester...
Porslinsboken med bibelversen är efter min morfar.
Den höll på att rensas bort under min minimalist-period, och hade kommit så långt som till loppis-kartongen i garaget. När jag kom hem efter jobbet en eftermiddag höll min dåvarande pojkvän på att skifta däck. Han hade lossat bultarna och lagt dem i oljebad. I brist på lämpligt kärl för ändamålet, vad gör han då?

"Hmm, här ligger ju en liten porslinspryl... så bra! Bara att vända på den, spilla i oljan och så i med bultarna..."
.
Här någonstans vaknade min beskyddarinstinkt gentemot arvegodset!
Den följde med upp i lägenheten igen, rengjordes noga och nu hänger den ovanför dotterns säng. Jag har t.o.m. skaffat en till, nästan likadan (fast med "Fader Vår"), till den andra dotterns säng.
Änglarna fick de när morfar och "mimmi" besökte oss i höstas.
Har också alltid tyckt om de här sekelskiftesnostalgiska änglatrycken. Jag skall så småningom köpa in liknande till butiken.
Denna hänger ovanför lillungen säng......och denna ovanför storungens!
Korset som hänger på tavlan fick hon när hon föddes, den skickade en vän till mig som bor i Thessaloniki i Grekland.

Hon har även en Carl Larsson-tavla att titta på, nästan äkta, fast från Ulricehamnsloppisen, för en tia... Limmad på pannå, så man får "tavel-känsla". Vanligtvis är Carl Larsson så "sönder-reproducerad" att hans motiv blir väl kitchiga. Men denna är lite ovanlig. Ramen är från IKEA.

.
(Parentes angående detta: jag gick som vakt på Carl Larsson-utställningen på Göteborgs konstmuséum för många år sedan. Där hamnade jag flera gånger i dispyt med besökare, som vägrade tro att målningarna var äkta! Särskilt de kända akvarellerna från "Ett Hem". Så kända är de, att originalen liksom inte kan finnas! Hmmm, hade Calle levt idag, hade han nog inredningsbloggat...)
.
Bonaden med "Gud-som-haver" är köpt på Tradera. En Jenny Nyström-reproduktion på pannå, även den fyndad på Tradera.

På sängknoppen hänger min styvfarmors härliga muff i sammet. Den följde henne överallt de sista åren, att värma händerna och att förvara småpengar i. Och har ni sett? Ni som var med på de svartvita TV-programmens tid: kolla in! Det är...
TELEVINKEN!!!
Han är gjord av Engelska Pelham Puppets, tillverkningen har upphört för länge sedan. Den som vill ha en "Vinkis" skall leta på engelska Ebay, där finns en mängd olika modeller. Denna hittade jag dock på en samlarmässa i Göteborg. Han har av oss fått det föga smickrande öknamnet "Vele-Tinken"...

Mormors barnskor har fått förgyllda trävingar från Panduro.
Slut från barnrummet för denna gång!
KRAMAR:
Annette

Inga kommentarer: