19 april, 2008

Hägnan - Hur alltihop började

Hur startar ett inredningsintresse? Och vad är det som avgör vilken inredningsstil man fastnar för? Jag har haft flera olika inredningsideal genom åren, men mitt allra första (och, som det verkar, även sista...) ideal är det gammeldags, lite romantiska. Laura Ashley och Mulberry har varit stora favoriter i åratal. Men innan dess, ända från barndomen faktiskt, har jag älskat historiska miljöer, från gamla slott till allmoge till paradvåningar med massvis av stuckatur... Och jag misstänker att allt började här:
På hembydsmuséet Hägnan i Gammelstad utanför Luleå, staden där jag växte upp. Dit åkte alla ungar på skolresa titt som tätt. Höjdpunkten för de flesta var väl matsäcken, och att slippa skolarbetet för en dag. Men lilla Annette försvann in i något av husen och gick knappt att få därifrån! Jag älskade det. Och någonstans där bestämde jag mig för, att VERKLIGHETSFLYKT, det skulle bli min grej i livet!
Jag började tidigt att samla alla gamla föremål från släkten. När jag flyttade hemifrån vid 17 års ålder, till en gammal lägenhet med stuckatur (förstås!) med en svindlande hyra på 700:-/månad, gick jag lös på diverse gamla möbler med en burk färg i gustavianskt grå nyans, kompletterade det hela med spetsar, gamla bruksföremål och randiga trasmattor. Jag gjorde eget smör och filbunke. Jag virkade. Och använde fotogenlampor när kvällen kom. Hur normalt är det för en 17-åring?
I tjugoårsåldern blev jag minimalist. Allt var stramt och svartvitt och estetiskt. Det varade i tre år ungefär, sedan började jag förstå varför jag vantrivdes i alla rum i lägenheten utom köket. För där, i originalköket från 30-talet, fanns alla ärvda gamla saker. Och allt som var "jag"! Så pendeln slog tillbaka mot brunmurrig, överlastad engelsk biblioteksstil:


Det är först nu jag börjat inse att det inte måste vara antingen eller. Man kan ha det ljust och lite sparsmakat, och ändå gammaldags och mysigt! Så nu får biblioteket flytta till ett mindre rum. In kommer istället en gustaviansk salong... Mer om detta senare! Här kommer fler bilder från Hägnan:

Välkommen in! Det finns ett namn för den här typen av byggnad. Portlider?
Till vänster ser vi ett Härbre, en typisk norrländsk visthusbod. Den står på ben för att skydda mot djur som vill komma åt godsakerna...
Sedan finns en mysig lanthandel, där man både kan handla diverse trevligheter (någon mer än jag som gillar tjärtabletter...?) och uppleva miljön i en lanthandel "från tiden".


Ett cafe finns naturligtvis också. Så att man kan stanna länge! Ta en titt på trasmattan på den översta bilden (klicka för förstoring). Den är MÅLAD! Så himla läckert! Skall försöka mig på det någon dag...

Så här ser husen ut under uppbyggnad. Hit kommer gamla byggnader som är värda att bevara. Ett norrländskt Skansen, men inte så "turistigt". Besök!
Lovar att återkomma med interiörbilder senare. Jag har massor!!!

1 kommentar:

anna k. sa...

Underbara bilder från Hägnan! Jo, gällande ramarna, mejla gärna mig en länk till något inlägg som jag gjort så jag vet vilken ram du menar. Det har blivit några genom åren faktiskt! Gör det så ska jag se om jag har kvar ramen bland gömmorna!