25 november, 2008

Iskall marknad...

En årlig tradition i vår familj är julmarknaden på Tjolöholms slott utanför Kungsbacka (ni som sett galenskaparnas film "The Castle Tour", vet vilket ställe jag talar om...)

Det allra viktigaste för att överleva dagen, är att klä sig VARMT. Hörde jag en fnysning uppifrån Norrland? Men eftersom jag själv härstammar norrifrån, kan jag gå i god för att en vintrig dag i Götet med fem minus och fuktiga vindar från havet, får Jokkmokks marknad att framstå som rena söderhavet... INGET stänger ute den råa kylan!

Jag hade ylleunderkläder, långkalsonger, polotröja, ullkofta, ullkappa, lovikkavantar, fleecesockar upp till knäna... Inte hjälpte det. Jag frös som en hund.

Här och var fanns trevliga eldkorgar att värma sig vid, som tur var. En sådan här hade jag gärna haft hemma på gården!Kajsa Kavat-stämningen ville inte riktigt infinna sig, för man ville bara IN!!!
Här är vi på väg upp till slottet. På vägen mötte vi paret Dickson, som bodde i slottet för hundra år sedan. Dem pratade vi bort en stund med...Inne! Vilken lättnad. Den öppna spisen i entrén värmde våra frusna lemmar, medan lillungen storögd stirrade på Tomten. Hon konstaterade efteråt att det inte var någon riktig tomte, utan bara en vanlig farbror... Julgranen var som vanligt storslagen, och dekorerad i vitt och silver. Vi hade turen att få ett bord i ett av rummen, som förvandlats till café. Här finns mycket vackert att titta på: kolla stucken i taket!
Vi satt precis vid ingången till köket. Den inredningsintresserade måste naturligtvis hala upp kameran och ta en smygbild; det här köket skulle jag kunna leva med!
De välfriserade hästarna väntade förgäves på passagerare - kylan gjorde att de flesta backade ur. Annars hade vi gärna tagit en åktur!

(Här fick vi ett typexempel på den rappa göteborgshumorn när den är som bäst: min bonuspappa som aldrig kan hålla tyst, hojtade till kusken:

"Vad fin hästen blev när den varit hos frisören!"

Varpå kusken glatt hojtade tillbaka:

"De va la´ synd att jag inte kan säga detsamma...!")
Det blev inte så mycket shoppat i år, silversmeden från "Gaffelkonst" fanns inte där i år, som jag hade hoppats på.

Men jag köpte ett handstöpt grenljus till julbordet, och så en liten kompis till mitt stora gotlandsfår. Han är gjord av skinn från ett Isländskt får. Visst är han söt???
Skåda hans själfulla blick...
Nåja, det går an att gnälla på vädret. Men förra året ösregnade det så att marchallerna vägrade brinna. Jag fryser nog hellre, om jag får välja!

Tjolöholms marknad är att rekommendera, hantverket och det övriga utbudet håller hög klass. Man brukar även få kika runt i slottet. Men i år kom de på den ljusa idén att ha guidade visningar till övervåningen, och ta bra betalt för det. Vi som redan varit där åtskilliga gånger backade förstås, till barnens stora besvikelse. Man betalar trots allt entréavgift till marknaden, som gäller som entré även till slottet. Då är det ju trevligt om man får se... tja, slottet!?
.
Avslutar med en bild på min fina mjölkpall. Kommer ni ihåg sommarbilderna från Hägnan i Luleå? Där fanns en alldeles perfekt mjölkpall, som jag tog bilder på från alla vinklar, den här:
Nu har jag äntligen övertalat mannen att bygga en likadan, den blev så här: Jag har målat den faluröd, spraymålat den tidigare knallgröna mjölkflaskan med silverfärg, och så gjort en skylt av en bordsskiva som jag hittade vid containern utanför dagiset (och slängde in i bilen fort innan dagisfröknarna hann se mig, och undra vad för slags sopråtta jag var...)
Jag har textat på frihand med vanlig målarfärg, i två minusgrader. Tänk er själva. Hur lätt tror ni att det är...?
.
Imorgon: skall jag läsa bloggar. Det är morgondagens projekt. Jag antar att ni pysslar på för det vilda, så här innan advent!
Vi hörs!

6 kommentarer:

LillaFlisan sa...

Vilket fantastiskt slott och vilka underbara bilder!!!

Kram

Flisan

MiA sa...

Du Annette, jag vet att det inte är ett dugg lätt överhuvudtaget att texta på skyltar. Mina skyltar ser ut som skrutt jämfört med din fina! Och den ena är så skranglig nu efter att ha stått ute i ett och ett halft år, så nu bara MÅSTE vi fixa en ny. Och på den ska det förutom "loppis och hantverk" såklart stå K R U K M A K E R I med stora fina bokstäver :)

Har aldrig varit på Tjolöholms julmarknad... borde man gå? Jag är lite sugen att gå på Gunnebos. Har du varit där?

Kram
MiA

Lilla huset på prärien sa...

Men så fint det blev med den där mjölkpallen. Alldeles perfekt juh! :)

Kram Jenny

Sara sa...

Åh vilka härliga bilder! En sån där eldningskorg kan jag oxå tänka mig.

Vilken härlig blogg du har. Jag måste genast länka :)

Tjingeling//Z

marita blücher sa...

Hej Annette,
Jag har förmodligen sagt det förut, men det tål att sägas igen - jag avundas verkligen din förmåga att skriva underhållande inlägg, man blir alltid på gott humör när man läser dina små berättelser ur vardagen! Vilken mysig marknad ni varit på - jag hinner tyvärr aldrig med sådana roligheter längre då jag alltid har helgöppet (en av mycket få baksidor på myntet med att driva butik). Jag skrattade igenkännande när jag läste ditt förra inlägg om Tilda-änglarna, dottern fick nämligen för ett tag sedan för sig att vi skulle knåpa ihop en Tilda-docka, och naiv som man är (och lite självsäker får erkännas då man sytt och pysslat i snart 35 år) hoppade jag i den galna båten.... Du milde vilket pilleri innan det blev ordning på den dockan, men envis som en gammal get så gav JAG mig inte (JAG, då dottern efter 5 minuter tröttnade på projektet och satte på TV:n istället). Efter mycket möda och stort besvär, och med svetten lackande, kunde jag ståta med en färdig Tilda. - Så fin den blev, tyckte dottern - vi kan kanske göra en till imorgon med annan färg på klänningen ? skulle inte tro det, blev mitt svar.
Tusen tack för din rara och uppmuntrande kommentar på min blogg och ha det så bra tills vi hörs igen.
Kramis/Marita
P.S Bordet blev jättefint och ser härligt välkomnande ut !

Unknown sa...

Underbara bilder .. en riktig julmarknad! Men förstår att kylan gör det mindre angenämt.

Fåret är helsött - skrattade rätt ut (förlåt), men han är verkligen dösööt.

Mjölkpallen är finfin, tror du 'snyggot' kan göra en sån till mig oxå??
Å skylten -- en sån skylt vill jag ha. Men att texta på frihand .. näe, vågar nog inte. Du har ju lyckat jättejättebra Annette!

Ha en skön torsdag!
Kram Malin :)