04 augusti, 2008

Vardagsrummet!!!

Förbered er för det massivaste blogginlägg jag någonsin gjort!! Vardagsrummet är nämligen färdigmålat!!! Orkar ni titta? Den som missat hur det såg ut tidigare kan titta HÄR och HÄR.

Jag samlade ihop alla foton som tagits under projektets gång, och - TADAAA!!! Här kommer de! Beredda???

Två av väggarna blev fort färdiga. En liten lättjobbad skumgummiroller, och så var det klart på en kväll. Sedan var det tvärstopp ett tag, för bokhyllorna med innehåll fick inte plats någonstans. Dessutom passade mannen på att skaffa några hyllor till under tiden. Suck.

Här ligger den hem-sprayade ängeln, och lampan vi fick från svärföräldrarna.
Det två färdiga väggarna blev i alla fall fina! Alla som kom in i rummet ombads att titta till vänster, inte till höger (för där var det fortfarande brunt...) Den enda som opponerade sig var svärmor: "Vilken tur att ni lät de två andra väggarna vara bruna, så att det fortfarande är lite mysigt här inne..." (Jaha, där fick jag... )

Bordet är ett Blocket-fynd. Jag räknade ut att inredningstidningarna skulle passa perfekt i hyllorna. Och färgen var rätt ( S2005-Y30R). Fattigmanssilver från Jysk, Toile de Jouy-kuddar från La Redoute, och så de hemmagjorda kuddfodralen som jag bloggat om förut. Chesterfielden skall bort och lämna plats åt den vita Ektorp-soffan.

Tavlan är en förälskelse från Tradera. Den är lite Bellman-inspirerad.


Detta är kort som är tagna på kvällen, med min mammas kamera (en liten Canon Ixus). Här ser väggarna nästan latte-färgade ut. Men även de är förstås målade i S2005-Y30R.

Så kom våren och sommaren! Mattorna åkte ut, ljuset kom in. Gardinerna i halvlinne är från Åhléns, och är skänkta av min snälla mamma...

Bordet igen. Kornisherna är köpta på Blocket, pläden på Jysk i våras.

På loppisen i Ulricehamn hittade jag ett blombord i fin modell för 25:-. Jag målade det ljusgrått i linoljefärg, och botten fick bli svart. Blombord är en fin gammal uppfinning, den som hittar ett på loppis - ta det fort innan någon annan hinner före! Är det fult - måla det!

Här trivs mina vita Mårbacka-pelargoner, och några rosa skott som överlevt vintern (vet faktiskt inte hur! Plötsligt stack de bara upp ur en papperspåse i källaren!) Strindberg-lampan har fått ny el indragen. Dock inte av mig den här gången.
Bondrokoko-stolarna (jag har åtta stycken, köpta på Blocket för några år sedan) var i stort behov av ommålning. Inte för att färgen flagnar, men de åtta stolarna är i fyra olika färger!!!
Först försökte jag med linoljefärg i pärlgrått, men den fäste inte riktigt. Så det fick bli vanlig lackfärg, i samma nyans som de övriga möblerna (S2005-Y30R).

Kaniner, kaniner... ja, ni vet (Maileg)! Här sitter den fint, på min gamla stol från antikmässan.TV-skåpet (utan TV...) är flitigt använt av småttisarna. Alla deras DVD-filmer får plats i lådorna.Dockan är en present från föräldrarna (till mig!), vaggan är köpt på en samlarmässa. Vi har bäddat fint åt henne med en kökshandduk som lakan... Mannen gillar inte lampan. Jag älskar den. Värmeljusen fick bo i en stor glasburk som stod bortglömd i ett skåp. Det lilla bordet har funnits hos mig i alla tider, och var brunt innan. Små saker på TV-skåpet: madonnan bakom stumpa-staken från Fridas Gård......och gamla foton i loppis-fyndade ramar. Det stora kortet föreställer mannens farfar, som han aldrig hann träffa (ett riktigt snyggo, om jag får säga min mening..!) När jag såg den här bilden, började jag så smått tvivla på beslutet att måla om! Här ser vi den bruna väggen i solnedgången. Ganska vackert ändå...

Den är laserad i Terra de Sienna. Jag vispade i torra pigment från konstnärsbutiken i en vattenbaserad lasyr, jag tror att det var marmoreringsgrund. Sedan borstade jag den på väggen med en bred, platt pensel. Väggen var målad innan i vaniljgult. Bara en enda sorts pigment, men den skiftade alltid så fint i olika nyanser. Ser ni förresten att väggen och pianot har samma färg? Urtrist, när jag ser den här bilden är jag glad att jag målade om (pianot är handgjort i fransk valnöt, så vit färg är inte att tänka på...)

Så här såg det ut innan. Korten är på min söta lilla mamma... Men som sagt, alldeles för mörkt för att vara trivsamt.

Plötsligt en dag var de andra två väggarna frilagda! Bara att ta ett djupt andetag, greppa färgburken och sätta igång.
Och så blev det ljusgrått!
Ängeln kommer från Norge. Den bars i procession igenom huset till jul, efter vad jag har hört berättas. Denna är dock nytillverkad. "Fusk-ljus" från Rusta, "fusk-buxbom" och vita krukor från Coop. Fåtöljen i club-modell kommer från gamla Pripps Bryggerier. Den är riktigt gammal, och kom tillbaka från renoveringen i förra veckan. Det mesta av stoppningen stack nämligen ut undertill när jag fick den. Den är SÅ skön att sitta i! Perfekt för en cigarr och en god whisky...
Jag älskar de här ramarna i fattigmans... spegel? Vet inte ännu vem som skall få äran att bo i dem... Tavlan föreställer mannen á lá 1700-tal, olja på duk (fast lite "fusk" det också, som det mesta i det här huset...), finns att beställa hos Zigge på Post-Art.
Det finns en matchande vas till ramarna. Ängeln är gammal och ärvd, troligen från Italien.
Som pricken över I kom svägerskan med matchande blommor... Vita rosor är en favorit! Det slår t.o.m. röda. Om man räknar bort romans-faktorn, förstås...
Åsså fick vi ett helt nytt vardagsrum!
Skillnaden är enorm. Vi tillbringar mycket tid här nu. Det var mysigt med brunt, men lite deppigt. Kanske det blev för mycket av jord-elementet, som man brukar förklara det inom Feng Shui? Inte vet jag, men en obalans var det, helt klart.

Fortfarande på tok för många pryttlar. Men jag jobbar på det (ha, ha, hur då? Genom att springa på loppisar???) Men nu trivs vi i alla fall här igen. På tiden, efter snart nio år i huset...

KRAMAR:
Annette

4 kommentarer:

S o F sa...

Vilken skillnad! Det blev ju fantastiskt fint, riktigt mysigt.
Förstår att ni tillbringar mer tid här nu.

Bra jobbat!

Varma hälsningar!

Ofelias Hus sa...

Oj, vilken skillnad, det är knappt man tror att det är samma rum...
Vad du har varit duktig, för det har säkert varit mycket slit.
Lite jobbigt är de ju att styla om ett rum som man samtidigt ska
vara i...
Toppenfint!
Kram
Anette

LillaFlisan sa...

Fin blogg!
Vilket roligt och intressant inlägg...Verkligen kul med mååånga bilder ur olika vinklar.
Så fint det blev, förstår att ni måste ha slitit ordentligt.
Flisan

LillaFlisan sa...

Kul att du gillade min blogg, trots att jag inte har så mycket på sidan ännu...
Är ny i bloggvärlden och upptäcker nya fantastiska bloggar varje dag.
(tänk, vilka fantastiska hem och kreativa människor det finns över hela sverige!!) Jag gillar verkligen vitt, missförstå mig rätt men det finns såååå många "VITA" bloggar. Därför blev jag så glad när jag hittade din blogg som innehåller så mycket av det jag gillar, lite antikt,kuriosa, varmt och ombonat.
Bara din "bakgrundstapet" på bloggen gör mig lycklig!
Kram Flisan