30 september, 2008

Marieberg i Kungälv

Välkommen på husvisning!

Ännu en gång har Floras Kulle snokat på Hemnet. Men jag blev faktiskt tipsad. En väninna till mig i Kungälv vill gärna att vi flyttar lite närmare. Därför dimper det då och då ned mail i min mailbox, av typen: "Kan detta vara ett lämpligt objekt???"
Detta KAN vara ett lämpligt objekt. Definitivt! Herrgården heter Marieberg, och är egentligen flygelbyggnaden till den huvudbyggnad som förstördes av en brand år 1885, den brann ner till grunden på bara ett par timmar.
Det ryktades att den dåvarande ägaren var den skyldige, motivet var att få ut 6000 välbehövliga riksdaler i försäkringspengar...

Byggnadsår: 1772
Antal rum: 7, varav sovrum: 5. (Precis lagom!)
Boarea:
260 m²
Biarea: 100 m²
Tomt: 12168 m² friköpt trädgårdstomt.


Saxat ur mäklarannonsen: "Här har vi passerat borggården. Där kan man än idag finna skärvor av krossat ostindiskt porslin, som smyckade grusgångarna på gården".

"Vacker parkliknande trädgård med inslag av vackra lönnar, som ger en sprakande färgprakt till hösten. Från parken går en trappa ned till en beteshage (gamla barockträdgården). En äldre stig från trädgården med namn "fruas gång" leder till ett motionsspår. Från planen har man utsikt mot älven".

(Stället ligger fantastiskt nog INTE fjärran från allfartsvägarna, utan relativt centralt i Kungälv, om jag förstått det hela rätt!)

"Förråd med vacker dörr "

(= det gamla utedasset!) "Entréplan: Väkommen in i hallen! Den har slipat trägolv och härliga grovhyvlade brädor i taket med handsmidda spik".

(Tapeterna! Kolla in tapeterna!)

"Du gör sedan entré i den stora salen med bröstpanel, som är husets "pärla". Det är en sal där du kan ta emot gäster och hålla bjudningar. Salen har parkettgolv och kakelugn. På väggarna kan du skåda Ostindisk tapet från husets början, tryckt på rispapper och med färgstoft som är tjockare än själva papperet" .

(Inte illa. Vilka kalas man kan ha här. Precis så här kommer mitt dockskåp att se ut, om det blir klart någongång!) "Kvar att se är det före detta herrummet med trägolv, och Röda rummet med parkett".

(Här kan man sitta och skriva med fjäderpenna, och känna sig lite som August Strindberg...) "Övre plan, eller huvudvåningen som man förr kallade den, kommer du till via en ektrappa. Du möts av en hall med slipat golv och högt i tak, ca 2.80 m"."Genom en dörr framför dig når du ingången till det "lilla köket". Det är utrustat med en järnspis och en kallvattenkran med vask. Det fanns på den tiden ingen diskbänk, utan all disk togs om hand i en balja, och placerades sedan på ett plåtfat".

(Det här är bäst av allt! Vilket kök! Jag hade ett rum i den där turkos färgen en gång. Jag skulle vilja ha det igen. Kanske i köket den här gången?) (Skåda detaljerna! Inbyggda skåp, fasat kakel, slaskspann i emalj...)

"Från köket via det gamla pigrummet, når man ett av övre planets två sovrum. Båda sovrummen är utrustade med varsin kakelugn och vackert trägolv".
.
(Anständig takhöjd. DET saknar jag.)
En trappa upp från övre hallen finns dessutom en stor och öppen oinredd vind, med en takhöjd på 3,5 m. Ateljédrömmarna tar fart!
.
Nu är detta ett par veckor sedan, och loppet är kört. Vilken tur..
Flyttlaget som hjälpte oss att flytta från 3:an till huset sa efteråt: "Om ni skall flytta igen - ring INTE till oss!" På fullaste allvar! Och det var nio år sedan. Vågar inte tänka på hur mycket prylar vi samlat sedan dess. Maximalism, det är vi, det!
.
Så vi får nog bli kvar där vi är, är jag rädd. Men det är roligt att titta och drömma.
.
En underbar onsdag önskar jag er alla!

3 kommentarer:

ToVes Palats sa...

Vilket mäktigt hus! Ibland kan det ju vara kul att titta på hemnet även om man inte letar hus!

LISBETH---<-@ sa...

Oj og Wow for et hus ! Det her var en artig omvisning, et alldeles praktfullt hus, og for et koselig kjøkken!
Klem

MiA sa...

Gomorron!
mmm... när man sitter och njuter av en riktigt god middag så kommer man gärna in på samtalsämnet "god mat". Och bor man i ett gammalt fint hus så är det så väldans roligt att titta på andra gamla fina hus. Är själv lite "hemnet-aholic" i perioder...

Håller med du om det vackra gamla köket. Något vi saknar i vårt hus som du nog lade märke till. Visste du att vårt hus har ett tvillinghus i Hindås?! Vi besökte det förra vintern - och där finns original-inredningen kvar i köket. Gissa om jag blev avundsjuk!! Fast å andra sidan var resten så omgjort och moderniserat så det gjorde inte så mycket...

Ha en underbar dag!